Tijdens de zomermaanden kon je op televisie (één) Zomerschool.Vlaanderen volgen, de eerste digitale zomerschool voor kinderen van het lager onderwijs. Door de coronacrisis hadden immers heel wat leerlingen op het einde van vorig schooljaar een leerachterstand opgelopen en hiermee kon men ook de moeilijk bereikbare kinderen aangespreken. Vier leerkrachten, ondersteund door enkele bekende gezichten,  bereidden hen op een entertainende maar educatieve manier voor op het nieuwe schooljaar.

 

 

Universiteit van Vlaanderen vzw zette deze digitale zomerschool op, met steun van Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts. Verschillende onderwerpen zoals taal, wiskunde en wetenschappen kwamen aan bod, en werden uitgewerkt per doelgroep, nl. voor de eerste graad (1ste & 2de leerjaar), tweede graad (3de & 4de leerjaar) en derde graad (5de & 6de leerjaar). Voor de  inhoudelijke en didactische ondersteuning deed men  beroep op dit expertenteam van onderwijskundigen, waarvan drie ExCEL-collega’s.

 

 

De twaalf uitzendingen van telkens een uur zijn permanent en gratis beschikbaar voor leerlingen, leraren en ouders, via Ketnet, YouTubeTikTok , Instagram en de website van Zomerschool.Vlaanderen. Leerkrachten kunnen de lessen ook  gemakkelijk consulteren op of via de platformen van partners zoals het Archief voor Onderwijs, Ketnet of KlasCement, en ze zo -een gans jaar door- in hun klas gebruiken. De lessen zijn geordend per graad en  mogelijkheid bestaat om te filteren op de schoolvakken. Ze kunnen dienen als deel van een klassikale les en bij hoekenwerk maar eveneens bij leren op afstand, als huiswerk of bij flipping-the-classroom.

 

Hieronder zie je het hele overzicht.