Tijdens de zomermaanden kon je op televisie (één) Zomerschool.Vlaanderen volgen, de eerste digitale zomerschool voor kinderen van het lager onderwijs. Door de coronacrisis hadden immers heel wat leerlingen op het einde van vorig schooljaar een leerachterstand opgelopen en hiermee kon men ook de moeilijk bereikbare kinderen aangespreken. Vier leerkrachten, ondersteund door enkele bekende gezichten,  bereidden hen op een entertainende maar educatieve manier voor op het nieuwe schooljaar.

 

 

Universiteit van Vlaanderen vzw zette deze digitale zomerschool op, met steun van Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts. Verschillende onderwerpen zoals taal, wiskunde en wetenschappen kwamen aan bod, en werden uitgewerkt per doelgroep, nl. voor de eerste graad (1ste & 2de leerjaar), tweede graad (3de & 4de leerjaar) en derde graad (5de & 6de leerjaar). Voor de  inhoudelijke en didactische ondersteuning deed men  beroep op dit expertenteam van onderwijskundigen, waarvan drie ExCEL-collega’s.

 

 

De twaalf uitzendingen van telkens een uur zijn permanent en gratis beschikbaar voor leerlingen, leraren en ouders, via Ketnet, YouTubeTikTok , Instagram en de website van Zomerschool.Vlaanderen. Leerkrachten kunnen de lessen ook  gemakkelijk consulteren op of via de platformen van partners zoals het Archief voor Onderwijs, Ketnet of KlasCement, en ze zo -een gans jaar door- in hun klas gebruiken. De lessen zijn geordend per graad en  mogelijkheid bestaat om te filteren op de schoolvakken. Ze kunnen dienen als deel van een klassikale les en bij hoekenwerk maar eveneens bij leren op afstand, als huiswerk of bij flipping-the-classroom.

 

Hieronder zie je het hele overzicht.

 

 

 

Tijdens de zomermaanden werkten een aantal leden van ons team als expert mee aan Zomerschool Vlaanderen. Dit initiatief helpt leerlingen van de lagere school zich op een leuke manier voor te bereiden op het volgende schooljaar. Op deze manier willen de verschillende partners extra ondersteunend educatief aanbod brengen naar een leeftijdsgroep die door de coronacrisis op onderwijsvlak erg getroffen is.

Het resultaat is sinds 10 augustus tijdens weekdagen te bekijken op Één en wordt eveneens verspreid via TikTok. Ook na de vakantie blijven de filmpjes beschikbaar op de website. Hier vind je de lessen verzameld per graad en bestaat de mogelijkheid om te filteren op de schoolvakken. Deze filmpjes kunnen dienen als deel van een klassikale les, bij hoekenwerk maar eveneens bij leren op afstand, als huiswerk of bij flipping-the-classroom.