Hoe word je een effectieve schoolleider? Enkele jaren geleden haalde een middelbare school in mijn omgeving de krant toen een voormalige gevangenisdirecteur er werd aangesteld als schooldirecteur. Geïnterviewd zag de nieuwe kracht alvast veel gelijkenissen tussen een gevangenis en een …
Maandag 23 januari was Tim Surma spreker op de eerste Vlaams-Nederlandse onderwijstop, bijeengeroepen door ministers Ben Weyts, Dennis Wiersma en Robbert Dijkgraaf in Antwerpen. Heel wat problemen stoppen immers niet aan de landsgrens, zo blijkt. Net als Vlaanderen worstelt Nederland met een lerarentekort, het afbrokkelen …
Artificiële (kunstmatige) intelligentie (AI) was de voorbije weken en maanden niet uit het nieuws weg te slaan. De Open AI chatbot, ChatGPT[1] sloeg ons allemaal met verstomming door de snelheid en accuraatheid waarmee hij teksten genereert, maar creëerde tegelijkertijd ook …
In december schreven Michiel Wils en Tim Surma een artikel voor het maandblad JSW over het belang van achtergrondkennis bij begrijpend lezen. Ze hebben het onder andere over hoe kennis kan leiden tot heerlijke schuldgevoelens tijdens het lezen van Roald …
Succesvol onderwijs is effectief, efficiënt en geeft voldoening voor leraar en leerling. Daarom hou je als leraar, schoolleider en beleidsmaker best rekening met wat we al weten over hoe mensen leren. Wij nodigen je graag uit voor onze open lezing …
In het kader van het onderzoeksproject naar Effectief Blended Professioneel Hoger Onderwijs (EBHO) aan de Thomas More Hogeschool ontwikkelden collega’s dr. Claudio Vanhees en dr. Milou de Smet van ExCEL op basis van een gezamenlijke reviewstudie met de collega’s van …
Al in de tijd toen dieren nog gewoon spraken in plaats van gebruik te maken van sociale media, schreef Richard E. Clark (1983) een overzichtsstudie met als conclusie dat niet het medium ertoe doet, maar wel de instructie. Clark analyseerde …
Op dit congres ontmoeten de auteurs en de gebruikers van (de bouwstenen achter) Wijze Lessen elkaar, met als doel inspiratie en kennisdeling. Naast enkele keynotes door de auteurs van Wijze Lessen willen we leraren de kans geven om voorbeelden van …
Tijdens mijn vele schoolbezoeken hoor ik dat leerkrachten meer en meer gebruik maken van exit tickets. Een korte zoektocht met Google leidt ook meteen naar talrijke websites, voorbeelden en templates. Maar is al dat materiaal wel even waardevol? Hoe en …
Conferentie voor Vlaamse Lerarenopleidingen door de Vereniging Lerarenopleiders Vlaanderen (Velov) i.s.m. de Lerarenopleidingen en het Expertisecentrum voor Effectief Leren van Thomas More Kwaliteit van het onderwijs is vandaag een ‘hot topic’. Allerlei opinies over hoe de kwaliteit kan worden bevorderd doen …
Schrijven is een belangrijke vaardigheid in onze maatschappij. Een goede schrijfvaardigheid draagt bij aan het doelgericht communiceren van informatie en ideeën en helpt bij het accuraat uitdrukken van kennis en begrip (Graham, Harris, Fink & MacArthur, 2001). Schrijven in de …
Naar aanleiding van het rapport van het Vlaams Talenplatform was Michiel Wils te gast bij Buiten de krijtlijnen. Er werd onder andere gesproken over de opwaardering van ons talenonderwijs, de helderheid van de (Vlaamse) eindtermen en het belang van automatiseren. …
➡️ De voorbije week hebben alle 55 deelnemende scholen uit project-ELODIE tijdens de opstartsessie van in totaal 7 Lerende Netwerken nader kennis gemaakt met elkaar en team-ELODIE. Tijdens de eerste bijeenkomsten werd door alle betrokken partijen alvast intensief nagedacht over …
Voor veel leerlingen is het best uitdagend om hun eigen studeerproces op een slimme manier aan te pakken. Ze proberen, met wisselend succes, allerlei studeerstrategieën uit (drie keer herlezen of toch ook die oefentoets maken). Ze oefenen in het opstellen …
Vandaag werd het rapport van de Kwaliteitsalliantie Leermiddelen voor Secundair Onderwijs vrijgegeven. De Kwaliteitsalliantie werd geleid door Luc De Man. Het rapport weerspiegelt de visie op kwaliteit in leermiddelen van een zeer breed veld van betrokkenen (met onder meer een …
Deze blog verscheen ook in Caleidoscoop nr.3/2022 en verwijst sporadisch naar de bijdrage van Christophe Keyenberg in datzelfde magazine (Caleidoscoop nr.3/2022) De start van Wijze Lessen Toen ik bijna vijf jaar geleden het idee lanceerde om een ‘best-off’ te schrijven …
Tim Surma was te gast bij Tjip De Jong, een bekend opiniemaker rond onderwijs in Nederland. Hij praat er over onderwijskwaliteit en het statuut van de leerkracht. De zorgen rondom de huidige onderwijskwaliteit en de broodnodige herwaardering van de leraar …
Uit heel wat (internationaal) onderzoek naar hoe leerlingen en studenten studeren, blijkt steeds opnieuw dat het veelvuldig herlezen van de lesstof of de eigen notities een van de meest gebruikte studeerstrategieën is. Leerlingen geven dus aan dat ze na een …
‘Cold calling’ is de Engelstalige benaming voor de didactische aanpak waarbij je leerlingen niet langer hun hand laat opsteken om een vraag te beantwoorden, maar je als leraar zelf iemand aanduidt om het antwoord te geven. Die aanpak wint steeds …
“Het is ontzettend moeilijk om voorspellingen te maken, zeker als het over de toekomst gaat.” Deze gevleugelde uitspraak geeft terecht aan dat wie probeert een blik in de toekomst te werpen, zich op glad ijs begeeft. Dat is voor onderwijs …