Op deze pagina kan u inspiratie opdoen over het maken van de Digisprong, de vormgeving van afstandsonderwijs en het gebruik van effectieve leerstrategieën. Kijk nu:

  1. Miniconferentie: hoe kunnen scholen de Digisprong maken?
  2. KLASSE: 3 korte video’s over effectieve leerstrategieën
  3. ExCELleer in afstandsonderwijs: 4 korte video’s over hoe jij je afstandsles kan optimaliseren
  4. Podcast ‘Buiten De Krijtlijnen’: afstandsonderwijs

Scroll naar beneden om deze video’s te bekijken.

1. Miniconferentie: hoe kunnen scholen de Digisprong maken?

Bedankt voor de grote opkomst op onze miniconferentie, hopelijk hebben jullie heel wat inspiratie kunnen opdoen om de Digisprong te nemen. De miniconferentie kan hieronder herbekeken worden.

2. KLASSE: 3 korte video’s over effectieve leerstrategieën

2.1. Waarom je van elke toets slimmer wordt

Waarom toetsmomenten in de klas én thuis de beste leermomenten zijn? En je toetsen dus niet enkel inzet om te evalueren? Expert effectieve leerstrategieën Tine Hoof (ExCEL) legt het uit in deze video.

2.2. Waarom je moet vergeten vóór je kan leren

Waarom zijn gespreid oefenen en herhalen zo effectief als leerstrategie? Hoe benut je de kracht van vergeten? En hoe werkt ons langetermijngeheugen? Expert Tim Surma (ExCEL) legt het uit in deze video.

2.3. Waarom je van spieken sneller leert

Waarom is leerlingen laten spieken naar een uitgewerkt voorbeeld zo effectief als leerstrategie? Wat is scaffolding en hoe bouw die ondersteunende steigers op het juiste moment af? Expert Tine Hoof (ExCEL) legt het uit in deze video.

3. ExCEL-leer in afstandonderwijs

Op deze pagina kan je korte, praktische video’s vol inspiratie vinden over hoe jij de afstandsles kan aanpakken zodat je leerlingen maximale kansen krijgen om bij te leren (én te onthouden).

Onder deze vier video’s kan je ook een aflevering terugvinden van de podcast ‘Buiten De Krijtlijnen’, waarin Kristel Vanhoyweghen en Wouter Buelens het hebben over het maken van effectieve afstandslessen.

3.1. Hoe activeer ik relevante voorkennis?

Nieuwe kennis wordt gemakkelijker geleerd als ze aansluit bij wat we al weten. Hoe kun je nu als leraar deze relevante voorkennis bij je leerlingen activeren? En hoe doe je dat in een afstandsles? Deze video biedt enkele antwoorden.

3.2. Hoe integreer ik goede voorbeelden in mijn afstandsles?

Wil je in je afstandsles nieuwe leerstof aanbieden op een zo efficiënt (én effectief) mogelijke manier? Betrek dan voorbeelden bij je instructie. De do’s en don’ts vind je in deze video.

3.3. Hoe check ik of de hele klas mee is?

Je gaf net een zo helder en gestructureerd mogelijke afstandsles en hoopt dat je leerlingen de leerstof goed begrijpen. Maar is dat ook zo? Hoe kom je nu te weten weten wie het snapt en vooral: wie niet? Tijdens deze video leer je waarom het checken van begrip zo belangrijk is en hoe je dit bij al je leerlingen kan nagaan.

3.4. Hoe geef ik feedback die leerlingen aan het denken zet?

Hoe geef ik feedback die leerlingen diep doet nadenken, vooruit helpt én aan het werk zet? Een (voorlopig) laatste video van Kristel en Wouter. Ook hier een verborgen link om één van de vier boeken te winnen (je maakt kans tot 11 november).

4. Podcast ‘Buiten De Krijtlijnen’ over afstandsonderwijs

Corona woedt nog steeds hevig om zich heen. Daarom besloot men om de hogere jaren van het secundair onderwijs gedeeltelijk terug in afstandsonderwijs te stoppen. Aanleiding genoeg om even in dat fenomeen van afstandsonderwijs te duiken. We gaan op zoek naar tips en structuur om je afstandsles vorm te geven. Naast de basics wordt ook dieper ingegaan op vragen van luisteraars.

Beluister de podcast hier.