Concrete tips and tricks per bouwsteen 13
- Lecture1.1
- Lecture1.2
- Lecture1.3
- Lecture1.4
- Lecture1.5
- Lecture1.6
- Lecture1.7
- Lecture1.8
- Lecture1.9
- Lecture1.10
- Lecture1.11
- Lecture1.12
- Lecture1.13
BOUWSTEEN 2: GEEF DUIDELIJKE, GESTRUCTUREERDE EN UITDAGENDE INSTRUCTIE
SAMENGEVAT – Besteed voldoende tijd aan duidelijke, gestructureerde en uitdagende instructie. Als leerlingen niet begrijpen wat er geleerd moet worden, wordt leren lastig. Afgebakende lesfasen en doelen brengen structuur. Uitdagende doelen en een snel lestempo in een warm leerklimaat motiveren je leerlingen.
In de klas
- Afgebakende lesfasen en doelen brengen structuur.
- Stel uitdagende doelen waar je veel verwacht van elke leerling.
- Een warm leerklimaat motiveert je leerlingen.
Online leertechnologie
- Deze blog van Wilfred Rubens biedt een overzicht van tools die helpen bij structureren en verduidelijken van leerstof.
- De Engelse vertaling van bovenstaande blog door Mirjam Neelen, Paul Kirschner en Tine Hoof.
- Christophe Keyenberg (leraar in het Heilig Graf te Turnhout) vertelt in deze video hoe hij duidelijke, gestructureerde en uitdagende instructie geeft met SmartSchool Live, hoe infographics structuur kunnen brengen en hoe je interactie inbouwt in je instructiemoment.
Nieuwsgierig naar meer?
- John Hattie vertelt over leerdoelen en succescriteria.
- In deze video vertelt Will Thalheimer ons over de mythen die de ronde doen over leerdoelen. Moet je leerdoelen altijd delen met je leerlingen? Bestaan er vaste formuleringen voor leerdoelen?
- Deze (Engelstalige) blog van The Learning Scientists Weekly gaat over het toevoegen van vragen aan teksten
- Een blog van Tom Bennett die een aantal tips heeft over hoe routines, regels in te stellen vanaf de eerste les. Je vindt er ook een link naar een uitgebreid rapport over effectief klassenmanagement.
- Education Endowment Foundation schreef deze best-evidence-gids over hoe te werken aan effectief gedragsmanagement. Hieronder zie je de zes aanbevelingen, waarbij een aantal strategieën duidelijk verwijzen naar het helend effect van routine, regelmaat en een warm klasklimaat.
- Starten we elke les met een leerdoel? Of toch niet? Een artikel op vernieuwenderwijs over de zin (en onzin) van het starten van de les met lesdoelen.
- ‘If we talk six minutes less, students learn more’ (Ruhl, Hughes & Schloss, 1987). Hoe deze stelling kan verklaard worden, lees je in deze onderwijstip van ECHO (het Expertisecentrum van UA).