Deze blog is een hertaalde bewerking van het artikel Promoting teacher effectiveness through CPD, implementing the design of an online learning environment van Tine Hoof, Wouter Buelens, Tim Surma en Kristel Vanhoyweghen, dat eerder dit jaar verscheen in het online …
Instructievideo’s worden steeds vaker ingezet in onderwijs. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om video’s in een online traject, een opgenomen les die kan herbekeken worden, extra instructie of zelfgemaakt videomateriaal dat ingezet wordt bij flipping the classroom.[1] Een vraag die …
Artificiële (kunstmatige) intelligentie (AI) was de voorbije weken en maanden niet uit het nieuws weg te slaan. De Open AI chatbot, ChatGPT[1] sloeg ons allemaal met verstomming door de snelheid en accuraatheid waarmee hij teksten genereert, maar creëerde tegelijkertijd ook …
Al in de tijd toen dieren nog gewoon spraken in plaats van gebruik te maken van sociale media, schreef Richard E. Clark (1983) een overzichtsstudie met als conclusie dat niet het medium ertoe doet, maar wel de instructie. Clark analyseerde …
Samen met Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel, deed ExCEL Thomas More in opdracht van de Vlaamse Overheid OBPWO-onderzoek naar hoe Vlaamse secundaire scholen tijdens de schoolsluitingen ten gevolge van de COVID-19-pandemie afstandsonderwijs vormgaven. Doel van het onderzoek bestond uit …
Door Mitte Schroeven en Wouter Buelens In het eerste deel van deze blog hebben we getracht een omschrijving te geven van het concept adaptieve technologie. Daarnaast bleek uit de literatuur dat adaptieve toepassingen – mits voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden …
In de discussie over het lerarentekort duiken allerhande oplossingen op. Eén daarvan is inzetten op blended learning. Voor sommigen is deze combinatie van deels online en deels fysiek contactonderwijs echter eerder een lap- dan wel een wondermiddel. In ieder geval …
Steeds vaker worden digitale badges ingezet tijdens het online leren, in de hoop dat dit een positief effect heeft op de leeruitkomsten van studenten. Digitale badges zijn elektronische symbolen die ‘bewijs’ leveren van een prestatie, vaak in een online leeromgeving. …
Gezien de gekende omstandigheden zijn scholen van plan of reeds gestart met het opnieuw schakelen naar afstandsonderwijs. Om op korte termijn eventueel rekening mee te houden bij de implementatie van je online lessen, bieden we onderstaande vijf key takeaways aan. …
In De Tijd van 2 oktober jongstleden verscheen een opiniestuk van An Dooms, professor aan de Vrije Universiteit Brussel. Professor Dooms hield een pleidooi om studenten meer te laten schrijven en tekenen tijdens de les en het studeren. Niet alleen …
Hoewel leerlingen uit zowel het basis- als het secundair onderwijs sinds 1 september weer voltijds naar school mogen gaan, overwegen een aantal secundaire scholen om toch nog één of andere vorm van deeltijds online/afstandsonderwijs in te richten. Sommigen gaan hier …
De covidpandemie en de periode van volledig en gedeeltelijk online afstandsonderwijs die daarvan het gevolg was, maakte duidelijk dat er in het Vlaamse onderwijs nog werk aan de ICT-winkel is op het vlak van infrastructuur, connectiviteit en toestellen. De Vlaamse …
Zoals beschreven in de eerste van deze twee blogs is Wijze Lessen Online voor 90% een asynchroon online gebeuren. Dit zorgt natuurlijk (binnen bepaalde grenzen) voor de nodige flexibiliteit voor de deelnemers, aangezien zij een grote vrijheid hebben in waar …
In september 2021 start de eerste run van Wijze Lessen Online voor het Basisonderwijs. Als deelnemer aan deze online leergang, gebaseerd op het boek Wijze Lessen – Twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek, is het niet alleen de bedoeling dat je ondergedompeld wordt in de theorie van …
Al sinds het begin van de 20ste eeuw gaan er stemmen op dat Educatieve Technologie (EdTech) het onderwijs en volgens sommigen ook de wijze van leren fundamenteel zou gaan veranderen. Denken we maar aan Thomas Edison die in 1922 voorspelde …