In het eerste deel van deze blogreeks stonden we uitgebreid stil bij het belang van een kennisrijk curriculum als fundament om de kansenkloof aan te pakken. Dat achtergrondkennis één van de belangrijkste voorspellers is voor toekomstig leren in het algemeen …
Is kennis macht of is kennis een sociale hefboom? En moeten kinderen in de basisschool nog weet hebben van aardrijkskunde, geschiedenis, kunst en biologie nu het internet en artificial intelligence ons sneller van informatie kunnen voorzien dan ooit te voren? …
Deze blog is een hertaalde bewerking van het artikel Promoting teacher effectiveness through CPD, implementing the design of an online learning environment van Tine Hoof, Wouter Buelens, Tim Surma en Kristel Vanhoyweghen, dat eerder dit jaar verscheen in het online …
Leraren zijn geheugenwerkers. Wat we in het beroep doen heeft immers de ambitie dat het beklijft op lange termijn: de kennis en vaardigheden die we aan willen leren aan de leerlingen reiken immers liefst iets verder dan de les zelf. …
Deze blog verscheen ook in Caleidoscoop nr.3/2022 en verwijst sporadisch naar de bijdrage van Christophe Keyenberg in datzelfde magazine (Caleidoscoop nr.3/2022) De start van Wijze Lessen Toen ik bijna vijf jaar geleden het idee lanceerde om een ‘best-off’ te schrijven …
“Het is ontzettend moeilijk om voorspellingen te maken, zeker als het over de toekomst gaat.” Deze gevleugelde uitspraak geeft terecht aan dat wie probeert een blik in de toekomst te werpen, zich op glad ijs begeeft. Dat is voor onderwijs …
De voorbije jaren lag de focus bij de opstart van het schooljaar vaak op COVID-19-gerelateerde kwesties, gaande van de organisatie van (deeltijds) afstandsonderwijs over manieren zoeken om contact te houden met moeilijk bereikbare leerlingen tot de inbedding van de relatief …
Alarmerende resultaten in internationale peilingen, een lerarentekort en de naweeën van corona: zit ons onderwijs in een crisis? Naar aanleiding van de verkiezing van leraar van het jaar sprak Klasse met Tim Surma (ExpertiseCentrum voor Effectief Leren): “Ik weiger mee …
Voor veel leerlingen is het best uitdagend om hun eigen studeerproces op een slimme manier aan te pakken. Ze proberen, met wisselend succes, allerlei studeerstrategieën uit (drie keer herlezen of toch ook die oefentoets maken). Ze oefenen in het opstellen …
“Het is ontzettend moeilijk om voorspellingen te maken, zeker als het over de toekomst gaat.” Deze gevleugelde uitspraak geeft terecht aan dat wie probeert een blik in de toekomst te werpen, zich op glad ijs begeeft. Dat is voor onderwijs …
Binnen het ExCEL-team circuleert sinds kort een nieuwe term: werkvormisme; een term die verwijst naar het onvoldoende doordacht inzetten van bepaalde werkvormen, alsof de werkvorm an sich zou leiden tot beter leren. Denk daarbij aan het idee dat leerlingen sowieso …
Deze blog is de laatste in een reeks over generatieve (of productieve) leerstrategieën. Deze strategieën, waardoor leerlingen nieuwe leerstof reorganiseren en integreren met hun voorkennis om iets nieuws daarvan te maken, zorgen ervoor dat leerlingen cognitief actief aan de slag …
Op 17 en 18 maart 2022 vindt in Brugge het VELOV-VELON congres plaats, het congres voor lerarenopleiders van Vlaanderen en Nederland. Je kan er ook onze eigen ExCEL-sprekers treffen, want zowel Tim Surma als Daniel Muijs geven er een paar …
“Het is ontzettend moeilijk om voorspellingen te maken, zeker als het over de toekomst gaat.” Deze gevleugelde uitspraak geeft terecht aan dat wie probeert een blik in de toekomst te werpen, zich op glad ijs begeeft. Dat is voor onderwijs …
Darwin zou in de handen klappen bij het aanschouwen van de ‘survival-of-the-fittest’-manier waarop we beginnende leraren naar de klas sturen. Zo denkt alvast prof. Dr. Wim van de Grift erover. Uit onderzoek blijkt dat veel van de beginnende leraren die …
Techneuten, maar ook politici, onderwijsbeleidsmakers, trendwatchers en -matchers, docenten, leraren en ouders zijn soms bovenmatig enthousiast over nieuwe geavanceerde technologieën en media. Het medium neemt dan de bovenhand. Wanneer dat gebeurt, verliezen zij vaak uit het oog hoe ons brein …
Deze blog is de voorlaatste in een reeks over generatieve (of productieve) leerstrategieën. Deze strategieën, waardoor leerlingen nieuwe leerstof reorganiseren en integreren met hun voorkennis om iets nieuws daarvan te maken, zorgen ervoor dat leerlingen cognitief actief aan de slag …
“De hoogmis van evidence-informed werken”, zo wordt ResearchED wel vaker genoemd. Het is een wereldwijd bekend congres van leraren, directeurs, onderzoekers (en andere belanghebbenden) die ijveren voor doordacht en goed geïnformeerd onderwijs. De grassroots-beweging, opgestart door leraren onder leiding van Tom …
This blog is the sixth in a series of eight blogs on productive learning strategies, originally written by Tine Hoof, Tim Surma & Paul Kirschner, and published on excel.thomasmore.be. In 2015, Richard Mayer and Logan Fiorella published their book ‘Learning as …
Deze blog is de zesde in een reeks over generatieve (of productieve) leerstrategieën. Deze strategieën, waardoor leerlingen nieuwe leerstof reorganiseren en integreren met hun voorkennis om iets nieuws daarvan te maken, zorgen ervoor dat leerlingen cognitief actief aan de slag …