In het eerste deel van deze blogreeks stonden we uitgebreid stil bij het belang van een kennisrijk curriculum als fundament om de kansenkloof aan te pakken. Dat achtergrondkennis één van de belangrijkste voorspellers is voor toekomstig leren in het algemeen …
Is kennis macht of is kennis een sociale hefboom? En moeten kinderen in de basisschool nog weet hebben van aardrijkskunde, geschiedenis, kunst en biologie nu het internet en artificial intelligence ons sneller van informatie kunnen voorzien dan ooit te voren? …
Tijdens mijn vele schoolbezoeken hoor ik dat leerkrachten meer en meer gebruik maken van exit tickets. Een korte zoektocht met Google leidt ook meteen naar talrijke websites, voorbeelden en templates. Maar is al dat materiaal wel even waardevol? Hoe en …
Naar aanleiding van het rapport van het Vlaams Talenplatform was Michiel Wils te gast bij Buiten de krijtlijnen. Er werd onder andere gesproken over de opwaardering van ons talenonderwijs, de helderheid van de (Vlaamse) eindtermen en het belang van automatiseren. …
Voor het tweede deel in deze blogreeks over het vreemdetalenonderwijs staan we stil bij de complexiteit van de opdrachten en de instructie die gepaard gaat met het leren van een andere taal. Hoe zorg je er nu voor dat leerlingen …
Elke taalleerkracht zal beamen dat het aanleren van een vreemde taal een heel complex gegeven is. Enerzijds moeten onze leerlingen leren communiceren. Daarvoor hebben ze niet alleen inzicht nodig in de taal zelf via woordenschat, grammatica en taalhandelingen, maar ook …