ExCEL in de pers: artikel over afstandsonderwijs in De Morgen en nieuwe podcast voor De Tijd

ExCEL verscheen afgelopen week twee keer in de pers: er verscheen een artikel over afstandsonderwijs met Wouter Buelens in De Morgen en een podcast met Tim Surma voor De Tijd. Hieronder meer informatie:

1. Afstandsonderwijs, de ‘noodoplossing’ die nooit meer weg zal gaan

Leraren en scholen zetten noodgedwongen massaal ICT in tijdens de schoolsluitingen ten gevolge van corona. Onderwijs bleef op deze manier in de mate van het mogelijke verzekerd. Maar welke good practices kunnen we best verderzetten om het Vlaamse (leerplicht)onderwijs te versterken? Leraren zetten immers grote stappen op het vlak van (technische) ICT-vaardigheden. De uitdaging bestaat er echter in hier een vervolg aan te koppelen zodat ICT de instructie van leraren en het leren van leerlingen kan versterken. Onder andere collega Wouter Buelens licht de kansen en uitdagingen toe in dit artikel in De Morgen.

Lees het volledige artikel hier.

2. Innovaties in het onderwijs – Podcast bij De Tijd

Een belangrijke factor die onderwijs succesvol of minder succesvol kan maken, is de leertijd die kinderen krijgen. Technologie en de afgelopen coronajaren hebben ons extra leertijd leren bij te creëren. Kinderen die bij rekenen of taal wat achterop raken, hebben extra tutoring of bijles nodig. Tot voor kort was dat klassiek in een een-op-eensetting. Door de pandemie is het voor leerkrachten veel makkelijker geworden om via technologie flexibeler op die vraag in te gaan’, zegt Surma.

In De Tijd Vooruit praat Bert Rymen met visionaire onderzoekers en ondernemers. Vandaag: Tim Surma, onderwijsexpert en directeur van Excel, het expertisecentrum Effectief Leren. ‘We kunnen veel factoren beïnvloeden, maar de rol van de leraar zal altijd cruciaal zijn.’

Lees en luister hier.