ResearchED: de keuze van Stefan De Clerck

De keuze van Stefan De Clerck: Eva Naaijkens en Martin Bootsma (lokaal C2.11, aanvang om 10.50 uur)

Eva Naaijkens en Martin Bootsma “wonnen” enkel jaren geleden met hun nieuw schoolconcept een school in Amsterdam. Zo werd Basisschool De Pool omgedoopt tot de Alan Turingschool. De visie waarop ze bouwen is heel duidelijk: werkgeluk en vakmanschap van leraren centraal.

Naast het inzetten op professionalisering van het team trachten ze om de hoge werkdruk buiten te houden. Er zijn enkel vergaderingen die bijdragen tot betere lessen en zinloze administratie werd verbannen. Buitenschoolse activiteiten kiest men bewust uit omdat hun leerlingen vooral nood hebben aan kwalitatieve lessen.

Die kwaliteit bewaakt men door het gebruik van kwaliteitskaarten vanuit het perspectief van de leraar. De kwaliteitskaarten handelen over aspecten van de school die niet dagelijks voorkomen zoals rapporten schrijven of pesten aanpakken. Ze borgen de kennis en bieden tegelijk voldoende ruimte aan de leraren om hun lessen uit te werken zodat ze er zich goed bij voelen.

Eva en Martin doopten hun kwaliteitsaanpak Enigma – naar het Duitse coderingssysteem dat in de Tweede Wereldoorlog gekraakt werd door Alan Turing – en schreven er een boek over getiteld “En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven”. Hun sessie op ResearchED handelt over dit boek en over de praktische werking van hun schoolconcept.