Corona houdt Mechelen Leesstad niet tegen!

Begin dit schooljaar ging Mechelen Leesstad 2022 van start. Het leesproject heeft als doel de achtergrondkennis van Mechelse leerlingen in het basisonderwijs te verbreden zodat dit het leesonderwijs ondersteunt. We werken daarom samen met Ligo – voorheen Centrum voor Basiseducatie – en bibliotheek Het Predikheren. De externe partners, namelijk het Speelgoedmuseum, het Vrijbroekpark en het Hof van Busleyden, hebben als belangrijkste rol om de Mechelse kinderen via een (interactief) bezoek extra achtergrondkennis te bezorgen over een bepaald onderwerp. Zo leren kinderen bijvoorbeeld bij een bezoek aan het Speelgoedmuseum over de Kinderspelen van Bruegel. De kennis die ze tijdens het bezoek opdoen kunnen ze in de klas inzetten tijdens het werken met boekenkoffers, waardoor boeken als Een vinger in de pap, beter verteerbaar worden. Het belang van achtergrondkennis bij lezen kan niet genoeg worden benadrukt. U kunt o.a. hier en hier lezen over hoe achtergrondkennis ondersteunend is om veel leeskilometers te kunnen maken en op die manier de leesmotivatie te verhogen.

Na een aantal inloopmaanden is het project op kruissnelheid gekomen. Hoewel door het corona-virus niet alles verliep zoals oorspronkelijk op papier was gezet, kunnen we nu al stellen dat het eerste projectjaar een succes is. We bereikten via de acht pilootscholen immers meer dan 2000 leerlingen. We slaagden er, ondanks de strenge maatregelen, toch in om verschillende klassen bij de partners op bezoek te laten gaan. Daarnaast breidde ook de collectie van de jeugdafdeling in Het Predikheren uit, leenden verschillende scholen thematische boekenkoffers en kregen meer dan 40 leerkrachten nascholing rond effectief leesonderwijs. Over de didactiek omtrent effectief leesonderwijs kunt u hier meer lezen.

Het eerste projectjaar is nog niet voorbij maar toch al wordt achter de schermen druk gewerkt om van het tweede jaar minstens een even groot succes te maken. Volgend jaar breidt het aantal deelnemende Mechelse scholen uit van 8 naar 24 waardoor we maar liefst 6000 leerlingen bereiken. Het aantal externe partners verdrievoudigd: onder andere Natuurpunt, DE MAAN en Sportimonium stappen al zeker mee in het project.

Meer informatie over het project https://excel.thomasmore.be/mechelen-leesstad-2022/