Twee nieuwe onderzoeksprojecten voor de Vlaamse Overheid

ExCEL kreeg recent twee nieuwe ‘onderwijskundig beleids- en praktijkgericht wetenschappelijke onderzoek-opdrachten’ (OBPWO) toegekend van de Vlaamse Regering. Samen met enkele andere partners worden onderstaande twee onderzoeksprojecten over effectieve leeromgevingen uitgevoerd:

  • Het eerste onderzoeksthema, met partners VUB en UGent, kadert in gecombineerd (blended) leren in het secundair onderwijs: van noodzaak naar structurele implementatie. Te behandelen vragen zijn hier onder andere de ontstane praktijken in verband met blended leren naar aanleiding van de covid-crisis en welke evidentie er te vinden is dat deze praktijken kunnen werken. Hoofdpromotor voor dit project is prof. dr. Ruben Vanderlinde (UGent).
  • Het tweede onderzoeksthema buigt zich over effectieve leeromgevingen in de B-stroom van het secundair onderwijs en wordt uitgevoerd in samenwerking met VUB, KU Leuven en Hogeschool PXL. Het is een langdurig project waar we effectieve didactiek voor b-stroom zowel in de wetenschappelijke literatuur als via Vlaamse effectmeting bestuderen. Hoofdpromotor voor dit project is prof. dr. Machteld Vandecandelaere (KU Leuven).

Meer informatie is te lezen op deze site van de Vlaamse Overheid.