Zomerscholen worden een blijver – een onderzoeksrapport door ExCEL

De 138 Vlaamse zomerscholen van minister van Vorming en Onderwijs Ben Weyts bereikten meer dan 7.500, vaak kansarme en anderstalige leerlingen, en waren ‘in diverse opzichten’ een succes. Dat blijkt uit het lijvige evaluatierapport dat onderzoekers van Thomas More opstelden. Leerlingen en ouders, coördinatoren en medewerkers toonden zich overwegend tevreden over de organisatie en de resultaten.

De onderzoekers pleiten ervoor om te blijven investeren in Vlaamse zomerscholen, maar mét de nodige verbeteringen: meer voorbereidingstijd, een aangepaste subsidiëring, meer focus op remediëring van leerachterstand, meer inspanningen om kwaliteitsvolle medewerkers aan te trekken en een duidelijk kader voor hun statuut en verloning. Ze pleiten ook voor een faciliterende rol van de overheid en degelijke wetenschappelijke monitoring.

Lees meer.